Asgeir Eide-Olsen bruker musikken sin til å støtte Ukraina med den nye låten "Slava Ukraini." Når de store artistene tier, må lille meg fra Bergen gjøre det selv, står han frem med en kraftfull hyllest til frihetskampen i Ukraina.
Foto: Ole Kristian Olsen.
Bergen er kjent for sin spektakulære natur, og det er nettopp denne kombinasjonen av natur og kultur som den nye restauranten Schou på Fløyen ønsker å bringe til bords. Med en ti-retters sansemeny og utsikt over byen, er dette stedet hvor du kan nyte en helaften i unike omgivelser – uten å tømme lommeboken.
På Schou sitter du på toppen av Bergen, med lysene fra byen på den ene siden, og skogen til Fløyfjellet på den andre. Nettopp denne nærheten til naturen er det som går igjen i tanken bak den nye fine dining restauranten
– Vi ønsket å skape noe som både er folkelig og eksklusivt, uten å være stivt, forteller daglig leder Christina Bollman. Restauranten, som åpnet dørene i år, har allerede rukket å få en god mottakelse. Hele Fløirestauranten er nylig totalrenovert, og i renoveringen er det lagt vekt på bærekraftige valg og lokale håndverkere. – Bordene er laget av vintereik fra Tysnes av Lynghaugane Møbelverkstad, og vi bruker lokale råvarer fra fjell, fjord og flora i menyen, legger hun til.
Fra skogen til bordet
Kjøkkensjef René Leo Blume, som bare kalles Leo av sine kolleger, har sammen med sitt team utviklet en meny som tar deg med på en smakfull reise gjennom den norske naturen.
– Vi ønsket å skape retter som både utfordrer og begeistrer, men samtidig er gjenkjennelige, sier han. Retter som sjøkreps servert på en spiselig tangpinne og soppsuppe med smak av skogen er eksempler på hvordan lokale ingredienser brukes på kreative måter.
– Vi henter råvarer som reinlav og tyttebær direkte fra skogen, forteller Leo. Teamet har til og med vært ute i nærområdet for å plukke reinlav, som brukes som et dekorativt og smakfullt element i enkelte retter. En rett som skiller seg ut er tartaren fra Haugen Gardsmat, hvor fritert reinlav brukes som garnityr for å bringe den dype smaken av skog til tallerkenen.
En kveld med alle sansene i spill
Restaurantopplevelsen starter allerede med en varm klut sprayet med skogsduft, levert av Signo Dokken. – Klutene matches perfekt til vårt konsept, og vi får dem levert ferdigrullet hver mandag, sier Christina. Denne lille gesten setter tonen for kvelden, hvor alle sansene skal vekkes til live. Gjestene inviteres til å bryte brødet sammen, noe som ifølge restaurantsjef Olga Krzyszczak – bryter ned den stive følelsen og skaper en uformell atmosfære.
Tartaren serveres med brioche i små, sorte skåler levert av Kirkens Bymisjon. Hvert bord får også sin egen servitør som følger dem gjennom hele kvelden, noe som sikrer at hver gjest føler seg ivaretatt. - Vi er der alltid for gjestene, men de skal samtidig ikke føle at de trenger oss, for de har alltid alt de trenger av vann, vin og bestikk.
Et unikt innslag i løpet av måltidet er te-pausen, ledet av kjøkkensjef Leo, som er en av Norges få te-sommelierer. – Te-opplevelsen gir en mulighet til å senke skuldrene før de neste rettene serveres, forteller Christina. Denne unike pausen har blitt svært populær blant gjestene, som setter pris på det lille avbrekket midt i måltidet. Gjestene samles stående rundt kjøkkenøyen, der deler Leo sin lidenskap for høy kvalitets oolong-te, en smakfull opplevelse som tar gjestene på en mental reise til Taiwan.
Fjell, fjord og flora – en hyllest til lokale råvarer
Restauranten følger sitt konsept med fokus råvarer fra fjell, fjord og flora. Rettene er nøye komponert med lokale råvarer fra samarbeidspartnere som Scalmarin, Nyyyt, Haugen Gardsmat og Ostegården. – Du skal sanse naturen i maten, enten det er sjømat, kjøtt eller grønt, sier Christina. Sjømat som kamskjell serveres både rått og karamellisert med et hint av rabarbra, mens kveite presenteres med en unik kombinasjon av fermenterte bjørnebær og brennesle.
Den nøye utvalgte menyen reflekterer årstidene og naturens variasjoner, med retter som soppsuppe som smaker av skogen, og desserter laget med multer fra Hardanger. – Vi forsøker å bringe naturen rett til tallerkenen, slik at gjestene virkelig kan føle nærhet til omgivelsene, sier Leo. De små sorte skålene brukt til brioche og serviettringene er levert av Kirkens Bymisjon, som også understreker restaurantens verdi med «rom for alle» – et konsept som representerer både tilgjengelighet og mangfold i matopplevelsen.
Schou tilbyr også nøye sammensatte vinpakker som perfekt utfyller de mange smakene i den ti-retters menyen. – Vi har tre ulike vinpakker, forklarer restaurantsjef Olga Krzyszczak. – En standard pakke med seks glass vin og en oppgradert pakke med åtte glass, sier hun. Vinene er valgt ut for å komplementere de ulike råvarene og rettene.
Det legges vekt på klassiske viner, men også på naturlige viner av høy kvalitet. – Vi velger viner som både løfter rettene og samtidig tar deg med på en egen smaksreise, sier Olga. For de som foretrekker alkoholfrie alternativer, finnes det også en alkoholfri drikkepakke som inkluderer lokale produkter og spennende mocktails laget av restaurantens egne bartendere.
Et sted for alle
Selv om Schou tilbyr en eksklusiv ti-retters meny, er det viktig for teamet at opplevelsen er tilgjengelig for alle. – Vi ønsker å skape en plass der folk kan komme som de er, uansett om de feirer en spesiell anledning eller bare vil nyte en kveld ute, sier Christina.
Schou på Fløyen er stedet hvor du kan oppleve kokkekunst på nært hold, samtidig som du nyter utsikten over Bergen. En sanselig reise gjennom smaker fra fjell, fjord og flora, til spiselige priser, som tar fine dining til nye høyder.
Du kan se mer, og booke bord til din neste fine dining opplevelse her.