Med minigolf, streetcurling og en bar som sikter høyt, har 'Alltid Opplett' sparket i gang i Bergen. Fredagens åpningsfest ga et glimt av et konsept som blander teknologi, moro og bergensk sjarm – og lover å bli et nytt favorittsted for både vennegjenger og bedrifter."
Foto: Ole Kristian Olsen
Etter tre år med oppussing og forventning kunne bergenserne endelig trå inn i det totalrenoverte Sundt kjøpesenter igjen. Klokken 12, torsdag 6 mars åpnet dørene, og køene strakte seg nedover Torgallmenningen som et bevis på at byens befolkning har ventet i spenning. Ordfører Marit Warncke klippet snoren, holdt en kort tale og ønsket velkommen til et Sundt som ikke bare er tilbake – men som er klar til å skinne som aldri før.

Med seg hadde hun senterleder Hågen Solheim og Gro Boge fra DNB Næringseiendom, som har stått i spissen for å gi det ikoniske bygget nytt liv. Utetrend tok en prat med Solheim midt i åpningsrushet for å høre hvordan dagen har gått – og hva vi kan forvente av Sundt i årene som kommer.
En strålende start – til tross for truende bergensvær.
«Vi er strålende fornøyde,» sier Solheim mens han kikker ut på folkemengden. «Spesielt med tanke på utfordringer som bergensvær kan by på. Vi har vært ekstremt heldige i dag – og se her, køen går nesten helt bort til Galleriet selv etter en time!»
Forberedelsene har vært enkle, men målrettede: sosiale medier, PR og fokus på å la senteret skinne av seg selv. «Produktet er så bra at vi vil la det leve sitt eget liv. Det tror jeg folk setter pris på,» legger han til.
Og det er tydelig at bergenserne er enige. De første 100 kundene fikk goodiebags, DJ-en satte stemningen, og butikkene lokket med spesialtilbud. Men det er mer enn bare en festdag som trekker folk hit – det er historien, visjonen og det nye som møtes i Sundt.

Et vindu mot verden – igjen
Da Sundt først åpnet i 1938, var det et pionérprosjekt: Bergens første rulletrapp – i tre, ikke mindre – og intrikate mekaniske utstillinger som trollbandt byens innbyggere. Nå, nesten 90 år senere, har senteret fått en ny giv, men uten å miste sjelen. «Vi har tatt tilbake Per Griegs opprinnelige visjon om Sundt som et vindu mot verden» forteller Solheim. Vinduer er åpnet opp mot Torgallmenningen, lyset flommer inn, og kontakten med bylivet er gjenopprettet. Selv logoen er tilbake til 1938-designet – en liten detalj som sier mye.

Renoveringen har ikke vært uten utfordringer. Med et fredet bygg og tett samarbeid med Fylkeskonservatoren og Byantikvaren har det vært stramme rammer. «De holdt oss litt i tøylene, men i ettertid er vi glade for det. Det har sikret at vi har tatt vare på det opprinnelige,» sier Solheim. Blant annet har 250 vinduer blitt byttet ut – med materialer fra 1938-standard, men tilpasset dagens krav. Resultatet? Et bygg som føles tidløst.
Bærekraft i alle ledd
Bærekraft er et gjennomgående tema i nye Sundt. På taket har et tidligere «dødt» areal blitt til en grønn oase med planter og insekter – og kortreist mat til restauranten en etasje under. «Om sommeren kan grønnsakene hentes fra taket, tilberedes her og serveres gjestene. Mer kortreist blir det ikke,» smiler Solheim. Andre grep inkluderer bobledekker i betongen – resirkulert plast som kutter betongbruken med 35 % – og en bevisst bærekraftsprofil hos leietakerne. For kundene er dette kanskje ikke det de legger merke til først, men det gir en ekstra dimensjon til opplevelsen.

En unik miks av lokalt og globalt
Hva skiller Sundt fra andre kjøpesentre i Bergen, spør vi senterlederen. «Lysinslippet, magasin-følelsen og kontakten med omgivelsene,» svarer han. I motsetning til lukkede bydelssentre flyter butikkene her sømløst i hverandre, og dagslyset skaper en helt annen trivsel – både for kunder og ansatte. Leietakerne er også en del av magien: fra internasjonale navn som Poke & Sons (Solheims personlige favoritt) og ARKET, til lokale stjerner som Eline Bang, som lager «kortreiste smykker» i sin pop-up-butikk. «Vi vil ha store aktører som trekker folk, men også nisjekonsepter som overrasker,» forklarer han. Beliggenheten midt i smørøyet av Bergen hjelper også til å lokke internasjonale navn.

Fra kaffe om morgenen til takterrassen på kvelden
Sundt er lagt opp til å være mer enn et sted du handler. Du kan starte dagen med kaffe og frokost i første etasje, nyte en lunsj hos Poke & Sons, og avslutte kvelden med cocktails på takterrassen i sjette etasje, drevet av Colonialen sitt konsept «Sann». «På sommerdager kan de grille mat rett fra bedene der oppe. Med 360 graders utsikt over nesten alle de syv fjellene blir det noe helt spesielt,» sier Solheim. Høydepunktet for bergensere som nå kommer tilbake? «At det alltid er noe nytt – lokale aktører og pop-ups som holder det friskt.»

Til slutt lurer vi på: Hva ville Per Grieg, arkitekten som tegnet bygget, sagt om han så senteret i dag? «Han hadde vært utrolig stolt,» svarer Solheim uten å nøle. «Vi har beholdt tanken hans – lys magasin-følelse og et vindu mot verden. Han hadde klappet oss på skulderen og sagt: Godt jobbet.»
Med en blanding av historie, bærekraft og pulserende byliv er Sundt klar til å ta tilbake sin plass i Bergens hjerte. Så neste gang du går forbi Torgallmenningen, stikk innom – enten det er for en kaffe, en poke bowl eller bare for å nyte utsikten.

Se profil fra ByGuiden:
