"Slava Ukraini" – En musikalsk hyllest til frihetskampen

Asgeir Eide-Olsen bruker musikken sin til å støtte Ukraina med den nye låten "Slava Ukraini." Når de store artistene tier, må lille meg fra Bergen gjøre det selv, står han frem med en kraftfull hyllest til frihetskampen i Ukraina.

Video
Video
"Slava Ukraini" – En musikalsk hyllest til frihetskampen

Eide-Olsen er tilbake med en ny og kraftfull låt, "Slava Ukraini", en kampsang som hyller det ukrainske folk og deres kamp for frihet. Låten, som slippes midt i en pågående krig, forteller en historie om tap og sorg, men også om mot og håp. Gjennom øynene til en enke og mor, får vi et innblikk i de personlige tragediene som følger i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Vi ble med Asgeir Eide-Olsen til Demningen Studio, et eventyrlig studio langt ute i en skog på Sotra. Her ble vi godt mottatt av Eirik Grønner, produsenten bak "Slava Ukraini." Se intervjuet her på YouTube:

Eide-Olsen, er kjent for sin brede musikalske bakgrunn innen pop og rock. Han har vært en del av Bergens musikkmiljø i mange år. Han var tidligere aktiv på Garage da det eksisterte og har spilt i flere band, men er kanskje mest kjent for julesangen "Jul i Bergen". Denne gangen har han tatt en annen retning og latt seg inspirere av slavisk folkemusikk for å skape noe unikt. "Slava Ukraini" markerer et vendepunkt, hvor han tar på seg rollen som kunstner og aktivist.

Asgeir Eide-Olsen, er godt i gang med neste sang i studio.

“Hvis ingen av de store gjør det, må lille meg fra Bergen gjøre det selv,” sier Asgeir om hvorfor han følte behov for å skrive denne låten. Han reflekterer over at det kulturelle Norge, som tidligere har vært kjent for å støtte internasjonale frihetskamper gjennom musikk, har vært bemerkelsesverdig stille under denne krisen. På 90-tallet hadde vi Nelson Mandela-konsertene, Live Aid og Band Aid, men nå ser han en mangel på engasjement fra de store artistene.

"Slava Ukraini" er derfor Asgeirs svar – en låt som bærer både en personlig og kollektiv vekt. Den forteller historien om en ukrainsk mor som mottar det tragiske budskapet om at hennes ektemann har falt i krigen, levert av en prest på døren. Dette bildet av tap, sett gjennom hennes øyne og følelsene til hennes barn, er hjerteskjærende.

Eirik Grønner, en ringrev i bransjen.

Produksjonen av låten ble ledet av Eirik Grønner, en av Norges mest erfarne produsenter, kjent for sitt arbeid med blant annet Kurt Nilsen. Sammen reiste de til Polen hvor de møte et knippe polske musikere har de klart å fange den slaviske tonen som er essensiell for låtens autentisitet. “Det var viktig for meg å være så nær det slaviske uttrykket som mulig, både musikalsk og tekstmessig,” sier Asgeir, som har brukt musikere med dyp kjennskap til denne tradisjonen.

Jamming i Demningen Studio

Låten er en sterk påminnelse om at vi i Vesten ikke kan lukke øynene for det som skjer i Ukraina. “Hvis vi i Vesten ikke støtter godt opp under, så blir Russland overmakten,” sier Asgeir med ettertrykk. For ham handler ikke dette bare om musikk, men om et kulturelt bidrag som kan skape oppmerksomhet og få folk til å reflektere over situasjonen i Ukraina.

Selv om "Slava Ukraini" er en enkel låt, er dens budskap stort. Det er en oppfordring til å lytte, dele, og ikke minst huske at kampen for frihet i Ukraina ikke bare angår dem, men oss alle. Som Asgeir sier: "Dette er kanskje den eneste sangen du har hørt som handler om akkurat det som foregår i Ukraina. Og det i seg selv er grunn nok til å lytte."

"Dette er kampsang for støtte det ukrainske folk" - Asgeir

Denne låten er et kraftig musikalsk innslag fra en lokal artist som tør å bruke sin stemme til noe større. Hør "Slava Ukraini" på Spotify – et sterkt bidrag til en viktig sak som fortjener all oppmerksomhet.

Se profil fra ByGuiden:

No items found.
Laget av Fire Media

Siste innlegg

October 12, 2024
Artikkel
Artikkel
Sirkuset fra Loddefjord

Pokal har gitt ut nytt album, 8 år etter debuten. Vi tok en prat med bandet om den nye platen og hvordan den er blitt til.

October 4, 2024
Artikkel
Artikkel
Den nye BIFF-sjefen er klar for jubileumsfestival.

BIFF 2024 er rett rundt hjørnet, og i år er festivalen 25 år. Vi tok en prat med den nye BIFF sjefen og fikk hans tanker om høstens store høydepunkt.

October 1, 2024
Artikkel
Artikkel
Musikalsk Joker-premiere: Bergen Kino

Bergen Kino hadde før-premiere av Joker: Folie à Deux, en film som byr på en dypere psykologisk reise inn i Jokers sinn, med en musikalsk vri.