Sirkuset fra Loddefjord

Pokal har gitt ut nytt album, 8 år etter debuten. Vi tok en prat med bandet om den nye platen og hvordan den er blitt til.

Artikkel
Artikkel
Sirkuset fra Loddefjord

Loddefjordbandet Pokal er ute med nytt album, det andre i rekken, etter en lang pause etter debutplaten i 2016. Det har dryppet et par singler, men 8 år etter debuten er de klar for å slippe ny musikk. Å være et rockeband fra Loddefjord gir jo noen umiddelbare assosiasjoner, og det har ikke manglet på sammenligninger med andre i samme sjanger, men bandet vil ikke nødvendigvis være med på det.

- Vi har ofte blitt sammenlignet med de store norske rockebandene, og også andre band fra Loddefjord. Men vi er bare oss selv. Vi gjør det vi liker, og følger vår egen vei. Det unike i musikken vår kommer fra det at vi alltid er tro mot oss selv og skriver fra et ærlig sted. 

Pokal ble startet i 2013 av Thomas Roksvåg, Christoffer Johansen og Ruben Villegas, ble listet på NRK Urørt, og fikk en stor hit med blant annet “For deg tusen ganger til”, som nå har over 1,5 millioner streams på Spotify.

- Vi ble inspirert av Bergensbølgen som briljerte noen år tidligere og ønsket å uttrykke oss på bergensk, noe som føltes mer naturlig og ekte for oss. Det å synge på vår egen dialekt ga musikken en sterkere tilknytning til både oss og publikum, sier vokalist og frontfigur Thomas Roksvåg.

Bandet har siden oppstarten hatt flere utskiftninger, og sier selv at det å være i et rockeband fra Loddefjord krever blod, svette og tårer. 

- I dag har vi funnet en dynamikk som fungerer veldig godt. Alle i bandet er dedikerte, og vi jobber sammen som en enhet, hvor alle bidrar kreativt. Samarbeidet føles nå sterkere enn noensinne, forteller Thomas. Pokal har alltid vært et vanskelig band med sterke personligheter og ulike musikksmaker som drar i hver sin retning. Men det er akkurat det som gjør oss unike. Når disse forskjellene krasjer, skaper vi noe spesielt, det er der lyden av Pokal oppstår. Vi bruker de ulike perspektivene til å utfordre hverandre kreativt, og resultatet er noe vi aldri kunne ha laget alene. 

Nå er de tilbake med nytt album, "Sirkus Pokal", som de beskriver som en musikalsk reise gjennom livets opp- og nedturer, med temaer som speiler både kaoset og skjønnheten i tilværelsen. Albumet fanger en berg-og-dalbane av følelser, fra euforiske høyder til melankolske dyp, alt pakket inn i fengende melodier og kraftfulle tekster. Vi spør Thomas hvilke låter som treffer hardest og hvorfor:

- For meg er ‘’Frihetens sirkus’’ den som treffer hardest. Den handler om å være den vanlige mannen i gaten og finne frihet i kaoset og akseptere at livet har sine opp- og nedturer, akkurat som en berg-og-dalbane. Hele albumet svinger mellom sterke følelser, fra høyder til dypere refleksjoner, og hvert spor er som et eget nummer i et sirkusshowet. For meg, som skriver tekstene, har det skjedd mye siden forrige album. Jeg har blitt eldre, lært mer, og prøvd og feilet underveis. Nå skriver jeg om litt mer voksenproblemer enn de ungdommelige temaene fra før. Likevel er det fortsatt en rød tråd i tekstene, de handler om livet, opp og nedturene, og å finne en måte å navigere gjennom det hele på. 

Bandet hadde slippkonsert på Trikken106 på fredag, og gleder seg til å spille live igjen. Neste konsert er på Kvarteret fredag 14. desember. Hvilke låter blir årets favoritter når dere er tilbake på scenen?

- Jeg tror avslutningslåten ‘’Livet går videre’’ kan bli en livefavoritt. Vi spilte den akustisk en gang i sommer, og den tok helt av! Men vi gleder oss til å spille alle låtene fra albumet, og vi er utrolig spente på hva som blir publikums og lytternes favoritt. Hver låt har sin egen energi, så det blir spennende å se hvilken som virkelig fenger live. 

Hva er hemmeligheten bak å lage låter som får publikum til å synge med? 

- Hemmeligheten? Keep it real…  Vi skriver med ekte følelser og prøver å lage musikk som folk kan kjenne seg igjen i. Når låtene kommer fra et ærlig sted, treffer de lytterne. Samtidig kan de kjenne seg igjen i de samme følelsene, noe som gjør at de vil synge med og bli en del av historien vi formidler. 

De har fremdeles produsent Espen Andersen på laget, men har spilt inn hos Tomtomstudio, og det nye samarbeidet med den erfarne produsenten har gitt dem mulighet til å utvikle musikken.

- Espen ga oss beina å stå på med låtene 'Fri som en fugl' og 'Vestkanten historie', som formet mye av vår tidligere lyd. Med Thomas Haugland (Tomtom) har vi tatt et steg videre, han har gitt oss vinger til å fly med et mer moderne og synth-basert lydbilde. Samtidig har vi klart å beholde kjernen i lyden av Pokal, så det føles fortsatt som oss. Samarbeidet har hjulpet oss å utvikle musikken vår, uten å miste det som gjør oss unike.

Hva håper dere publikum tar med seg etter å ha lyttet til ‘’Sirkus Pokal’’? 

- Jeg håper folk kan dra fra låtene som nye mennesker, med en følelse av å ha opplevd noe ekte. Vi vil at lytterne skal verdsette at vi synger på norsk og at det er ekte instrumenter involvert. Det gir musikken en autentisitet som vi mener er viktig i en tid hvor mye er elektronisk og digitalt.

"Sirkus Pokal" er ute nå, og du kan høre det her:

Se profil fra ByGuiden:

No items found.
Laget av Fire Media

Siste innlegg

October 4, 2024
Artikkel
Artikkel
Den nye BIFF-sjefen er klar for jubileumsfestival.

BIFF 2024 er rett rundt hjørnet, og i år er festivalen 25 år. Vi tok en prat med den nye BIFF sjefen og fikk hans tanker om høstens store høydepunkt.

October 1, 2024
Artikkel
Artikkel
Musikalsk Joker-premiere: Bergen Kino

Bergen Kino hadde før-premiere av Joker: Folie à Deux, en film som byr på en dypere psykologisk reise inn i Jokers sinn, med en musikalsk vri.

September 29, 2024
Video
Video
Kløverhuset – Fra kjøpesenter til kulinarisk perle

Kløverhuset har gått fra å være et av Bergens eldste kjøpesentre til et moderne hotell med Sjø Restaurant & Vinbar. Her finner du en kulinarisk perle som kombinerer lokal sjømat og vestnorske råvarer.