Naturvinsguiden

Naturvin - tidligere en kuriositet forbeholdt de mest eksperimentelle. I dag er motvekten til konvensjonell vin blitt en sikker vinner for de fleste. Vi har snakket med sommelier og vinentusiast Niklas Kleppe for å utforske de tyngste vinkartene med naturlige viner Bergen har å by på. Klar for å teste noe nytt?

Artikkel
Artikkel
Naturvinsguiden

Foto: Ole Kristian Olsen

Om Niklas: Startet karrieren på Jacobs Bar & Kjøkken i 2011. Utdannet sommelier fra 2017. Har også erfaring fra Landmark, Tempo Tempo, Bare på 13, og Kippers på USF Verftet. Parallelt jobbet for importøren Mousey Wine.

For Niklas, bedre kjent som bare «Nikken», startet vinreisen i Minibaren og oppvasken på Jacobs Bar & Kjøkken i 2011.

– Jeg hadde møtt Petter Beyer i Fysakhallen og var veldig fan av han som artist, begynner han om artisten og vennen som var inngangen til bransjen han jobber i dag.

En dag de skatet rundt i byen og skulle grille i parken, stakk Petter inn på sin daværende arbeidsplass Jacobs for å hente noen pølser han hadde laget. Niklas ble med inn, og det var her han senere møtte Robin Baldi, nåværende kjøkkensjef på Tempo Tempo. Et sted de to startet sammen.

– Da jeg så hvordan de holdt på der inne, tenkte jeg bare «hva er dette for en verden?» mens jeg så på en ellevill kokk fra Sardinia som sto og kokte.

En annen kompis av Niklas var bartender på sidebaren til Jacobs, men han begynte å bli lei av jobben sin, så Nikken tok over for han.

– Han tok meg med inn og introduserte meg til Inge som i dag driver Statsraaden, så ballet det bare på seg fra baren og oppvasken der. 

Mellom Jacobs og pensjonatet i Kong Oscars gate lå det et lokale hvor det samlet seg fotballtilhengere og punkere.

– Det var mye galskap inne på Jacobs, så de ville få bygget en egen bar til de som hang der. Dette lokalet var en møbelbutikk da jeg var liten, men ble det gjort om til en minibar med flipperspill, bakgård og naturviner på glass.

Jacobs var de første i Norge med et rent naturvinskart. Derfra eskalerte det. I dag finner man naturvin i en eller annen variant på de fleste populære steder.

– Vi merket en fin og steady økning hele veien. I Bergen har naturvin blitt en norm, man forventer at steder skal ha det, enten på flaske eller glass. Men så har du også gode alternativer som ikke nødvendigvis er naturvin, men god vin er god vin.

Vinruten

Tempo Tempo

– Dette ble startet for å være spydspissen for naturvin i Bergen. Det er her du går for å få det rareste og funkieste. Stedet der de åpner det andre ikke har lyst til å åpne, fordi vinen egentlig ikke er god før om to år. I tillegg har de et latterlig bra kjøkken med Robin Baldi i spissen, og Lars Bruun som var kjøkkensjef på Lysverket og Hoggorm. Der jobber også Frida som er en sann systematiker på drift og god når det kommer til å velge interessante viner.

Hvor? Domkirkegaten 6A, 5017 Bergen

Falske Reker

– Det var på tide at det kom noe i Sandviken nord for Dr.Wiesener. Her liker de opplegget rundt naturvin og god surøl. Jeg elsker alt med dette stedet, fra estetikken til plasseringen, folkene som jobber der og utvalget deres. Adrian som driver stedet har startet egen import og fått inn mange bra produsenter. For Adrian er dette bigeskjeft, så de trenger ikke tjene allverdens på flasker, så prisene er veldig overkommelige. Og så har de bygget et tappesystem til vinen selv. Hvis du har vin på glass via tapp er det svinnminimerende. Du får veldig mye mer vin på en lastebil hvis den lastes i 20 liters keykegs versus flasker. Det er fra 250 gram til 900 gram avfall på en vinflaske, men på en keykeg kan man resirkulere 86 prosent av avfallet. Dette er fremtiden for ferske bruksviner.

Hvor? Nye Sandviksveien 73d, 5032 Bergen

Banzha

– Banzha er definitivt byens beste kinesiske restaurant. Autentisk og ikke noen amerikanske versjoner. Jeg elsker stekt ris any day of the week, men det kan bli litt mye MSG for min del. Det får du ikke her. I tillegg finner du gode naturviner på vinkartet.

Hvor? Neumanns gate 28, 5015 Bergen

Lysverket

– Du finner mye kult på Lysverket hvis du først skal ha deg noen flasker. De har et latterlig bra kart med viner ingen andre har. Du må alltid huske å spørre om de har noen enhjørninger. Da kommer det alltid noen koko flasker man ikke visste at vi hadde her i Norge, og så har de masse fett fra Jura og andre områder utenfor det tradisjonelle.

Hvor? Rasmus Meyers allé 9, 5015 Bergen

Landmark

– Landmark, en selvfølge på denne listen her. Kult å kunne gå og få seg deilig lunsj og noe god vin på en mandag klokken to. Stedet er også drevet av min kone Nina. Her har det blitt servert naturlig vin siden Mats Kornerud og Jan Richter tok over sammen med Torjus Slettsnok på kjøkkenet. 

Hvor? Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen

Kippers

– Her finner du masse fet vin, og litt for enhver smak. Vi har alt fra grove burgundere til rare, ukonvensjonelle sør-franske viner. Husets vin er fornuftig priset på glass, og enda billigere på flaske. Vi har lyst til å være et flaskested, liksom. Et fett sted å gå før og etter konserter. I tillegg har vi pusset opp hele stedet. Vi har også byens største uteservering. Vi prøver å ha fokus på sjømat, så her finner du for eksempel tørrfisksalat og ovnsbakt skrei på menyen. Kjøkkensjefen vår har vært konsernkjøkkensjef for Haatuft Gruppen, før han kom til oss. Fra tirsdag til lørdag er det middagsservering fra 16:00 til 21:00. Det var tre timer med sol her i helgen, og da var det plutselig halvfullt med folk som hadde hentet møbler og plassert seg utenfor her, selv om uteserveringen ikke er åpen for sesongen ennå.

Hvor? Georgernes Verft 12, 5011 Bergen

Hoggorm

– Hoggorm har vært en stor del av det å gjøre naturvin tilgjengelig for folk i Bergen, og høstet veldig gode anmeldelser med fantastisk stemning og topp pizza fra første dag. Drevet av fantastiske Annette Tveit, er det også.

Hvor? Nygårdsgaten 29, 5015 Bergen

Colonialen

– Ken og Laila Skorge som står bak Colonialen har gjort utrolig mye for vin og mat i Bergen generelt. De har utdannet og informert folk via smakinger og kursing i årevis. Og nå flytter de fra Kong Oscars gate til nye lokaler, så det blir veldig spennende.

Victoria Cafe & Pub

– «Viccen» er garantert puben som har servert naturvin lengst i Norge, faktisk.

Hvor? Kong Oscars gate 29, 5017 Bergen

Hvorfor er det så kule etiketter på naturvin?

– Fordi de følger ikke normer. En appellasjon som for eksempel Chablis, har en norm de liker å følge og har visse regler de må følge, for å bli klassifisert som Chablis. Andre har arvet en vingård og vil fortsette med samme estetikken som besteforeldrene og foreldrene hadde. Og så er jo som regel naturvinsprodusenter litt mer koko. Du jobber jo med en høy risiko for at ting kan bli ødelagt, uansett hvor mye peiling du har. Skal du lage zero-zero vin som ikke er tilsatt noe og ikke tatt fra noe som helst, skal du vite hva du gjør. Jeg tror det er derfor de er så gutsy og som regel litt utenfor hva man ser for seg når man i Norge tenker på en vinprodusent, det er derfor vi kommer så godt overens. Jeg har til gode å møte en kjedelig naturvinsprodusent.

Hvor kommer punk og rock inn i bildet, da?

– Nei, det er jo kvalitet, da. 

Niklas anbefaler også disse stedene for god naturvin; Kulturhuset, Dråpen, Okidoki, Nedre Nygård, Bien Pizzabar og Legal.

Siste innlegg

April 25, 2024
Artikkel
Artikkel
Ka skjer i Bergen denne uken?

Uke 17 i Bergen (25.-28.04): Denne uken er det tettpakket med stand-up, kinopremierer og et 10-års jubileum av en kjent publikumsfavoritt.

April 21, 2024
Artikkel
Artikkel
De vil endre måten vi forholder oss til mat, vin og hverandre

Hos «Jest» på Vågsallmenningen - et av byens siste tilskudd i mat- og vinkategorien - får du utfordret intimsonen over smakfulle deleretter og internasjonal gjestfrihet. Som attpåklatten i Colonialen-familien er det en nytenkende, litt rampete og leken lillebror som ønsker velkommen til sitt dynamiske fristed.

April 14, 2024
Podcast
Podcast
En angolsk-portugisisk bergenser i podcaststudio

Miss Tati er gjest hos Doddo og Irene i podcasten «Inkludert».