Musikk fra en annen verden

Bergensartisten CAJA er ute med ny EP. Vi ble med på musikkvideoshoot.

Video
Video
Musikk fra en annen verden

Caja Magnussen er en artist fra Bergen som er ute med ny EP "How did I end up here?" i dag, fredag 27. september. Utetrend fikk være med på musikkvideoproduksjon til låten "Don't go home”, og vi slo av en prat med den unge artisten. Se hele musikkvideoen nederst i artikkelen.

Musikk med en historie

Hun er bare 25 år gammel, men Caja står frem som en talentfull artist som ikke er redd for å satse fullt ut på sin egen bipolare stil. Hun ønsker at musikken hennes skal være et verktøy folk kan bruke til å føle seg trygg, og forteller oss at hun syntes denne verden vi lever i er litt grå og kjedelig og at hun med sin musikk liker å flykte til andre planeter hvor ting er litt mer absurd og flytende med sterkere følelser.

- Når man hører på musikken min så kan man høre at man går inn i en annen verden. Det tror jeg folk trenger litt av og til, at man glemmer liksom stress på jobben.

Regissør Malin og Caja iden botaniske hagen/arboretet i Bergen

Innspillingen av musikkvideoen til “Dont go home” ble ledet av regissør Malin Hansdatter Sunde med guttene bak Rett vest med som produsenter. Over de to dagene innspillingen foregikk var det et tydelig fokus på historiefortelling og verdens skapelse.

- Dette prosjektet jeg holder på med nå, er på en måte døden av alle de boksene jeg følte jeg måtte være inni, det er på en måte en frigjørelse av meg selv til å gjøre musikk for min egen del og ikke for andre.

Fra musikkvideoshoot til "Don´t go gome"

"Don't go home” er en låt som Caja har produsert helt alene, noe hun forteller at hun er svært stolt av og som har blitt til hennes nye favorittlåt. Caja er fortsatt rask til å takke produsenten sin, Sondre Skaftun, som har mikset låten. I musikkvideoen var blant annet skuespillere “Isabel Furhovde”, “Natalie Rodrigues", “Adriel Matos” og “Khoa Nguyen” i roller som sure og uaksepterende kontorarbeidere.

- Det som har vært det gøyeste med musikkvideoen hittil er egentlig å være på sett og å være rundt mange andre flinke og talentfulle folk som tror på deg, vi tror på dette alle sammen.

Ikke en rett vei

Caja har fått til mye og slipper den nye EPen i oktober, men veien dit har ikke alltid vært så lett.

- Altså, jeg skulle jo egentlig bli psykolog eller advokat, men det hadde jeg aldri klart. Så det er egentlig bra at jeg ble musiker. Selv om det er veldig vanskelig å leve av.

Som 18 åring opplevde Caja en brå hendelse som dyttet henne mot å satse fullt på musikk. Hun mistet sin far og fikk en helt ny holdning til livet, som hun beskriver som en “fuck it”-holdning, som har gjort at hun har begynt å gjøre det som er viktig for henne selv og satse stort, uten å bry seg om hva andre måtte mene.

- Jeg driter i om det er utrygt. Eller om jeg kommer til å være 40 år og ikke vite hva jeg skal. Jeg må bare gjøre det fordi livet er kort - forklarer hun bestemt.

En tøff bransje

Det finnes mange veier for å bli en musikkartist i Norge. I Norge finnes det blant annet 48 videregående skoler som har en form for musikklinje. Det finnes også private lærere, eller man kan satse på egen hånd, men det er langt fra en sikker eller trygg bransje å få jobb eller gjøre det stort i. 

- Altså, min mor har jo vært bekymret selvfølgelig. Når du er 18 år og sier “Nei, jeg skal ikke ta noe utdanning, jeg skal bare, jeg har friår for resten av livet". Men nå er hun veldig sånn... Hun har blitt en “MOMager” “Ja, du må huske å promotere dette her.” - sier Caja mens hun etterligner morens stemme.

Caja forteller at det finnes gode arenaer for nye artister å kunne møte andre artister og få gratis rådgivning, men Caja stiller fortsatt kritikk til en bransje som er lukket og ikke slipper inn nye artister.

- I musikkbransjen handler det veldig mye om å kjenne de rette folkene, spesielt for unge artister fordi det er så sinnsykt lett å bli utnyttet. Bransjen endrer seg hele tiden og nå er det veldig på det at vi ikke kan hjelpe deg før du allerede er kjent. Spørsmålet er derfor hvordan man da skal etablere nye artister?

Isabel Furhovde og Natalie Rodrigues titter på dagsplanen

Mange artister velger ofte å gå i kontrakt med et plateselskap og selger vekk en del rettigheter til musikken sin i bytte mot hjelp av ulike slag. Jobben til et plateselskap består blant annet i å hjelpe artister å bli oppdaget, produsere og fasilitere innspilling, publisere, distribuere og markedsføre musikk. Musikkontoret.no forteller at det finnes mange ulike kontrakter og det er viktig å finne ut hvilken som passer samarbeidet deres for ikke å bli utnyttet.

- Jeg føler at musikkmiljøet i Bergen er veldig bra. Det er ikke så spisse skuldre og man vil hverandre vel, selv om det er helt naturlig å bli sjalu eller misunne noen andre som er kommet lenger enn deg, så føler man seg fortsatt velkommen.

Lag for deg selv, ikke andre

Hun smiler litt og forteller at hun har lagt merke til at målgruppen hennes har endret seg litt fra unge til nærmere 40 års alder, men det er ikke noe hun ser på som noe negativt. Så lenge noen kan få noe ut av musikken er hun glad, og sier hun først og fremst lager musikk for sin egen del.

- Det er viktig å huske på at det er det du tenker om låten som betyr noe, ikke hva noen andre mener og tror. I hvert fall om folk mener at det du lager er basic eller er for speist. Finn deg selv i det og gjør det fordi du liker det. Ikke vær redd for å ta kontakt med produsenter eller andre folk å skrive med og fuck janteloven.

Caja ønsker at folk forstår at man må gjerne skrive 100 dårlige låter før man får en bra en. Det er mye jobb, men det viktige er at man bare går i gang. La deg inspirere og ha det gøy mens du gjør det.

- Jeg har alltid sett opp til Lady Gaga og Michael Bublé. De var liksom de første som introduserte meg til å ha litt spice i musikken, men ikke gå helt full out. De hadde gjerne plutselig en molekorv der eller en liten modulering der. Jeg tror de har formet veldig mye av hvilken musikk jeg har laget og liker.

Hun elsker å fremføre og jobbe med andre, men har en veldig spesifikk drøm om å kunne leve i drømmehuset sitt sammen med kjæresten sin og bare gå dypt inn i musikkprodusering.

- Min store drøm er å bo i et hus med masse forskjellige rom der det er et malerom, et musikkstudio, kino og et verksted. Da kan jeg bare bo i huset mitt og aldri gå ut. Jeg må ha privat kokk fordi jeg hater å lage mat og så bare leve av å skape.

Malin Hannesdatter Sunde er regissør av videoen, med Jonatan Ottesen bak kamera

Sjhekk ut musikkvideoen til Don´t go home" her:

Hør Cajas nye EP på Spotify:

Se profil fra ByGuiden:

No items found.
Laget av Fire Media

Siste innlegg

October 12, 2024
Artikkel
Artikkel
Sirkuset fra Loddefjord

Pokal har gitt ut nytt album, 8 år etter debuten. Vi tok en prat med bandet om den nye platen og hvordan den er blitt til.

October 4, 2024
Artikkel
Artikkel
Den nye BIFF-sjefen er klar for jubileumsfestival.

BIFF 2024 er rett rundt hjørnet, og i år er festivalen 25 år. Vi tok en prat med den nye BIFF sjefen og fikk hans tanker om høstens store høydepunkt.

October 1, 2024
Artikkel
Artikkel
Musikalsk Joker-premiere: Bergen Kino

Bergen Kino hadde før-premiere av Joker: Folie à Deux, en film som byr på en dypere psykologisk reise inn i Jokers sinn, med en musikalsk vri.