Kjærlighetsbarnet Pinocchio i Gågaten

Kjærlighetens veier er uransakelige. Likevel fant Jason White i Chicago veien til Linn Skauge White i Bergen. For det viste seg at hjertet hans hørte hjemme her i vest - det samme gjelder for mat- og vinbaren Pinocchio på Nordnes.

Artikkel
Artikkel
Kjærlighetsbarnet Pinocchio i Gågaten

Foto: Ole Kristian Olsen

Vi har hørt at den inntreffer når du minst venter det. KJÆRLIGHETEN med CAPSLOCK. Du skal helst bli tatt på sengen, eller så kommer den snikende innpå eller luskende bak deg. Men veien kan også være kronglete, krydret med veisperringer, og i noen tilfeller, landegrenser som skiller to bankende hjerter fra hverandre. Likevel fant skyskraperbyen veien til brosteinsparadiset.

– Jeg pleide aldri å gjøre det

Linn befant seg i hotellresepsjonen på Hotel Admiral dagen det oppsto magi. Et splittsekund og en blikkveksling mellom en kokk fra Chicago og hotellets barsjef resulterte i mer enn de to kunne ane den gang. Det var Jason White og Linn Skauge White, den gang bare Skauge, som så på hverandre med stjerner i øynene den ettermiddagen for to år siden. Det var datteren til Jason som skulle feire 16-års dagen, og hadde ønsket seg en tur til Norge etter å ha fått vite at farens forfedre stammet fra Tromsø. Ikke lenge etter sto de to i hjertet av Bergen på hotellet de hadde valgt seg ut. Et hotell med en barsjef som sjeldent kom med mat til resepsjonisten, men denne dagen gjorde hun det.

– Jeg pleide aldri å gjøre det, men da jeg kom med maten og så han stående der i resepsjonen var det kjærlighet ved første blikk, forteller Linn og smiler varmt.

Hun gikk tilbake til baren da nervene kom, men kastet likevel lange blikk for å se om hun så den flotte mannen igjen. Det gjorde hun ikke. 

– Ikke før kvelden. Da spurte hovmesteren om jeg kunne levere en fiskesuppe til bord 72, og der satt han. Vanligvis ville jeg helt i suppen selv og forklart innholdet, men jeg var så shaky at jeg bare satt fra meg suppen og gikk ut igjen i baren uten å si noe, mimrer hun.

På en kvittering fant hun det fulle navnet på den mystiske hotellgjesten som nærmest fikk hjertet hennes til å hoppe ut av blusen. Problemet var bare at Facebook krydde av personer med samme navn. Å finne hennes utvalgte Jason i mylderet av folk som het det samme føltes som en umulig oppgave, og hun ga opp. Og så ikke snurten av han resten av dagen.

– Jeg tenkte bare at han hadde reist hjem igjen til USA. Men om kvelden kom han i baren og det endte med at vi snakket lenge over noen glass rødvin. Eller det vil si han drakk, jeg jobbet, forteller hun spøkefullt.

Da han skulle betale, dristet hun seg til å spørre om de skulle bli venner på Facebook. 

– Vi chattet hele kvelden etter han var kommet opp på rommet, og det bare fortsatte vi med etter han var dratt også. Det endte med at vi fant ut at vi skulle gifte oss og at han skulle flytte til Norge, forteller hun og smiler fra øre til øre. 

Deleretter preger menyen på Pinocchio. 

Internasjonal meny

Det var da eventyret startet. Michelinkokken fra Chicago fant seg fort til rette i Norge. Etter en introduksjon til restaurantbransjen i Bergen med jobber på Lysverket og Hoggorm, lå det som et stille premiss at han på et eller annet tidspunkt skulle starte sitt eget sammen med sin kone. Det nyforelskede ekteparet satte i gang prosessen med å lete etter et passende lokale, men så ikke for seg at det skulle resultere i noe konkret med det første. Likevel ble det vanskelig å motstå da tilbudet om det rustikke lokalet på Nordnes ble lagt på bordet. Lokalet, som opprinnelig er et gammelt fengsel fra 1600-tallet, passet perfekt med visjonen om et sted hvor gjestene kunne få følelsen av å komme hjem. 

– Det artige med lokalet er at huseieren vår, Jørn Rune Knutsen, har brukt over seks år på renoveringen. Så alt fra treverk til dører, vegger og vinduer er originalt inne i spiserommet vårt. Det er rett og slett veldig koselig her, om jeg får si det selv, konstaterer Linn og bærer kaffekopper inn på kjøkkenet. 

Konseptet er enkelt og kontinentalt med deleretter fra samtlige kontinenter. Du drar ikke hit for en full middag, men du kan likevel spise deg mett ved å kombinere de ulike smårettene på menyen. 

– Jeg har alvorlig cøliaki som har gjort det vanskelig å spise ute i Bergen. Noen har bare ikke hatt utvalget, mens andre steder har jeg blitt syk fordi de ikke har tatt det alvorlig nok. Derfor har vi hatt et stort fokus på allergier. Så om du er vegetarianer, veganer eller pescetarianer skal du kunne finne noe hos oss, forklarer hun.

Der tapas gjerne begrenser seg til spanske småretter, har Pinocchio ambisjoner om å kunne overraske med sesongens råvarer, tilberedt med inspirasjon fra Jasons mange reiser i utlandet. 

– Om vi får inn et godt parti med østers, setter vi det på menyen neste dag. Og når det er soppsesong finner du masse deilig sopp i rettene våre. Og det at vi endte med deleretter er rett og slett fordi jeg ofte ikke klarer å bestemme meg når vi er ute og spiser. 

Jason har tatt frem Pinocchio for anledningen.

Tar allergier på alvor

«Jeg vil ha litt av det, så kan du bestille det», slik holdt hun på under de mange restaurantbesøkene i Bergen. Det var klart at hun måtte ha sitt eget, om hun skulle få det akkurat slik hun ønsket. Og drømmen har hun båret på lenge. Karrieren startet som ryddehjelp på Fotballpuben som 17-åring, før hun til slutt endte opp i baren. Etter hvert fikk hun ansvaret for baren på flere av byens mest kjente vannhull. Parallelt har hun jobbet som personlig trener de siste 22 årene. Linken er tydelig. 

– Jeg elsker å jobbe med mennesker og å hente ut potensialet i dem. Og så elsker jeg vin, innrømmer hun.

Det er hun som står for vinmenyen på Pinocchio, som både er eksperimentell og tradisjonell, ifølge henne selv. På vinkartet finner du blant andre viner fra Ukraina og Moldova.

– Men også mer spesielle viner fra Tyskland og Italia. Madelen som jobber her hos oss og moren driver med vinimport, så de har sikret oss noen fantastiske gode viner.

Hun trekker frem to viner fra Piemonte, begge laget på tre druer som gjør at de passer til mange av rettene på huset. 

– Akkurat nå har vi en rødvinsbasert biffribbe “Chicago-style” på menyen. Så vi får brukt dem i maten også, sier hun med et blunk. 

I restauranten er de to om det meste; Linn tar seg av vinen, Jason av maten. Med seg har de en til kokk; 24-åringen Louie fra Frankrike, også med erfaring fra Michelin-restauranter og Madelen som vinkelner og servitør. 

– Det er utrolig god stemning mellom oss fire, og rett og slett veldig mye latter på jobb hver eneste dag.

Vinkartet er både eksperimentelt og variert.

– Vi er veldig gode sammen

Men dagene er lange. Nå i oppstarten er de på plass i restauranten fra klokken åtte og går gjerne ikke hjem før etter midnatt. Likevel skaper ikke det faktum at de både bor og jobber sammen noe friksjon i forholdet. 

– Vi er veldig gode sammen, og veldig enige om ting. Og så har han respekt for at vin er det jeg som kan, og på samme måte respekterer jeg at mat er hans domene. Så sparrer vi heller med hverandre om hvilken rett som kan passe til hvilken vin. Nei, det funker veldig bra, slår den ferske restauranteieren fast.

Nå ser gjengen i Gågaten på Nordnes frem til å presentere vinsmakinger med tastingmeny. Til en fastpris kan du smake deg gjennom flere viner med småretter til.

– Vi skal ha mange smakinger fra Piemonte-området med en egen meny tilpasset de vinene. Så kommer det også andre land og distrikter etter hvert. Det gleder vi oss veldig til. 

Ekte kjærlighet er å stupe i vannet uten å vite hvor grunt det er. På Pinocchio hoppet de i det, og har ikke sett seg tilbake. Slik fikk Linn sin Jason. Og vi bergensere? Vi fikk en rustikk perle med et brennende ønske om å gi oss et hjem på Nordnes.

Siste innlegg

May 16, 2024
Artikkel
Artikkel
17. Mai i Bergen: Her kan du enda ordne deg et bord på den store dagen

Er ikke 17.mai-planene helt i boks enda? Det finnes fortsatt bord å booke og steder å besøke. Sjekk ut våre anbefalinger for den store festdagen.

May 3, 2024
Video
Video
Dårlig Vane med nytt album: Er de blitt gubber?

Dårlig Vane er tilbake med nytt album. Er de virkelig blitt gubber, eller har de beholdt den unge energien?

May 1, 2024
Video
Video
De vil bli Bergens beste coctailbar

«Tipsy» i Vaskerelvsmauet åpner med ambisjoner om å være blant Bergens beste steder å tilbringe kvelden. Vi har fått en sniktitt på den nye baren og et innblikk i planene videre.