Bergen Julemarked er tilbake på Festplassen med nye attraksjoner, flere boder og ekte julestemning – en førjulstradisjon som gleder både bergensere og turister.
Foto: Ole Kristian Olsen
– Kom og kjenn på den her, sier Charlotte Hui og stryker hånden over en velourtrekt sjeselong.
Hun er stolt over resultatet. Eller «hjertebarnet», som hun kaller restauranten. Alt føles silkemykt og taktilt i det store lokalet med dempet belysning og rike fargetoner.
Hadde andre planer
I familien Hui har det alltid blitt sagt at ingenting kommer gratis. Den første Kina-restauranten til familien, Yang Tse Kiang, var en av de første i sitt slag da den dukket opp i hjertet av Bergen i 1976. Nesten 50 år senere er det Charlotte som følger i besteforeldrenes fotspor og introduserer et nytt asiatisk konsept på Torgallmenningen, i etasjen over China Palace hvor hun fra før av er daglig leder.
– Jada, det er nok å gjøre på, sier hun og ler forsiktig.
Charlotte hadde egentlig helt andre planer, til tross for at familien hennes allerede er kjent for sin restaurantdrift i Bergen. Charlotte skulle studere på Norges Handelshøyskole (NHH) og spille piano, så skulle hun ende opp i en kontorjobb. Det var planen. Men etter å ha startet som ryddehjelp på familierestauranten, begynte faren å delegere mer og mer ansvar over til Charlotte.
– Jeg tok en pause fra studiene på NHH, og da så min far en mulighet for at jeg kunne hjelpe litt mer til i restauranten. Så jeg ryddet bord, hjalp til i helgene. Etter hvert ble jeg også vertinne og servitør, og jeg elsket det.
De siste årene gled hun gradvis over i en daglig leder-rolle. Hun forteller at det føles som at ti år bare har forsvunnet. Parallelt drev hun også Take Sushi på Galleriet.
– Det var en tung avgjørelse å innse at det ikke var nok grunnlag til å fortsette, men det positive er at jeg nå har fått hentet tilbake hele det fantastiske teamet som jobbet der. Så det er en av grunnene til at du finner sushi på menyen vår i dag, forteller hun.
Gjestfrihet på menyen
På Ying Ying står kreativitet og gjestfrihet i fokus. Sistnevnte er en verdi hun tar med seg fra Kina som hun håper bergensere vil sette pris på.
– Jeg har lagt mye av min personlighet i dette. Uttrykket skal være klassisk, elegant og feminint, forteller Charlotte og viser til interiøret.
På kjøkkenet står kokker som ser frem til å kunne by på mer spicy mat enn de gjør i etasjen under.
Menyen består hovedsakelig av spicy retter fra Szechuan-regionen, i tillegg finner du bao buns, peking and, dypfriterte spareribs og nigiri blant utvalget. Rettene begrenser seg altså ikke til Kina, og skal etter hvert også vise mer av hva Japan, Vietnam og Thailand har å by på i matsammenheng.
– Kokkene våre kommer fra regioner som spiser spicy mat, så derfor er det mye av det på menyen. Så har vi prøvd å trekke frem noen av de mer kjente rettene fra Asia og kombinert det med mat som er mer enn mildt spicy. Dette skal være veldig spicy, slår sjefen for det hele fast.
– Det kan fort bli romantisk stemning
Lysene dempes enda et hakk og en pianist ankommer lokalet. På utvalgte kvelder blir det livemusikk, et tiltak som ble satt inn for å understreke at Ying Ying er stedet du drar for å feire.
– Vi håper at folk kommer og har date nights her, for stemningen kan fort bli romantisk, sier hun og blunker.
Hun er oppvokst med overdådige middagsbord - et kjærlighetsspråk, skal vi tro Charlotte. På mange måter ønsker hun velkommen til sitt eget hjem i restauranten. Og her skal det være varmt på alle måter.
– Det er min måte å vise kjærlighet på. Å lage god og sunn mat. Derfor elsker jeg også denne jobben.