Bergen Julemarked er tilbake på Festplassen med nye attraksjoner, flere boder og ekte julestemning – en førjulstradisjon som gleder både bergensere og turister.
Debatten om byrådets forslag om å selge kommunens 51 % eierskap i Bergen Kino til private aktører har vekket sterke reaksjoner. Forslaget, som ble presentert av finansbyråd Jacob Mæhle (H), innebærer at kommunen trekker seg ut av kinodriften for å frigjøre midler og fokusere på andre kjerneoppgaver. Reaksjonene fra opposisjonen og et samlet filmmiljø har vært sterke.
– Dette bryter med 35 år med kinopolitikk i Bergen. Bergen Kino har vært en uvurderlig aktør for å sikre både brede og smale kulturtilbud, sa Trond Tystad fra Bergenslisten.
Frykter for kulturen
Under debatten fremhevet Arbeiderpartiets Rune Bakervik kinoens rolle som en kulturbærende institusjon.
– Dette er mer enn bare en kino. Bergen Kino har vært avgjørende for å utvikle byens filmmiljø og skape økonomiske rammer for prosjekter som ellers ikke ville blitt realisert, sa Bakervik.
Filmprodusent Maria Ekerhovd deltok også i diskusjonen og uttrykte bekymring for at private eiere ikke vil prioritere lokale prosjekter og festivaler som BIFF.
– Bergen Kino har vært en viktig partner for oss. Jeg frykter at privatisering vil føre til kortsiktige profittmål som går på bekostning av byens kulturtilbud, sa hun.
Byrådet forsvarer salget
Mæhle argumenterte for at private aktører kan bringe innovasjon og nye muligheter til kinomarkedet i Bergen.
– Vi må spørre oss om kommunen er den beste til å drive kino i fremtiden. Private aktører kan bidra med kapital og innovasjon som kan styrke kinotilbudet, sa han. Han understreket også at eventuelle salgsvilkår vil inkludere klausuler for å sikre kulturtiltak som BIFF.
– Vi vil ikke selge til enhver pris. Målet er å finne en balanse som ivaretar byens interesser, samtidig som vi frigjør midler til kommunens kjerneoppgaver, sa Mæhle.
En ideologisk splittelse
Opposisjonen mener forslaget handler mer om ideologi enn økonomi.
– Dette er et rent ideologisk eksperiment fra høyresiden. Vi trenger ikke eksperimentere med kulturtilbudet vårt, sa Bakervik. Debatten illustrerte de dype splittelsene i synet på hva som er kommunens rolle i å drive og støtte kulturtilbud.
Veien videre
Byrådets forslag er nå en del av en pågående utredning som vil bli fremlagt for bystyret senere. Mens byrådet ser på dette som en mulighet for innovasjon og økonomisk effektivitet, står kritikerne samlet i kravet om å bevare kommunens eierskap og sikre et sterkt kulturtilbud i Bergen. Hva som skjer med forslaget, avhenger nå av politisk enighet i bystyret. Skal man dømme ut i fra reaksjonene fra de andre partiene og stemningen i salen, kan det se ut som forslaget henger i en syltynn tråd.