Vi er kjempeglade for at Bel-Mar støtter Utetrend med 50.000 kroner for arbeidet med kultur og uteliv i Bergen.
Foto: Ole Kristian Olsen
– Når man drikker vin er det lett å bli blind på etikettene og man glemmer gjerne å smake etter. Ha vinen i hele munnen, gurgle og slurp. Man forsøker å hente ut informasjonen som ligger der, og etter hvert klarer man å gjøre egne vurderinger, oppmuntrer Mads Skeie, salgssjef hos vingrossisten Natural Selections.
Pilene peker oppover for disse regionene
Det er vinsmaking på den nyåpnede mat- og vinbaren BARK og Skeie har invitert med oss i Utetrend. Sammen med vinkelnere, vinentusiaster og de ansatte på Gaptrast og BARK smaker vi oss gjennom et utvalg vin som både begeistrer og engasjerer gjengen som har møtt opp. Det blir ekstra gøy når den erfarne vinkjenneren drar frem flasker fra regioner som gir litt bakoversveis når man først smaker dem. Vi starter med en vin fra Alsace før vi beveger oss videre til noen godbiter fra Languedoc og Loire, regioner som er kjente for mange, men hvor kvaliteten lenge har vært ujevn. I dag finner man flere av disse vinene på landets fremste restauranter og vinbarer.
– Skulle vi hatt en spyttebakke? spør stamgjest og tannlege Hans-Petter Hille.
– For oss som jobber med vin er det helt naturlig å spytte ut under smaking, sier Skeie og legger til at det handler om flere ting, men først og fremst fokuset til å smake detaljer i vin, enten det er nummer seks eller 17.
Jobber med over 20 produsenter
Mads startet med vin på tilfeldig vis. Etter fullført utdanning ved Musikkhøgskolen, flyttet han til Berlin. En dag kom et tilbud om å være med og lage vin i Australia, en mulighet som var for god til å si nei til.
– Vinene vi laget der var på mange områder veldig annerledes enn de jeg jobber med i dag. Det var storindustri, med et bredt utvalg av ingredienser og utstyr som ble brukt til å forme noe som i utgangspunktet gjerne var druer av lavere kvalitet. Jeg lærte og erfarte mye, og etter eventyret i Australia dro jeg til Bergen og begynte å jobbe med vin.
I fjor hadde han jobbet i over ti år i Vinmonopolet. Her kurset han både kunder og ansatte. Med en tidligere vinkelnerutdanning og snart fullført WSET diploma, dukket stillingen i Natural Selections opp. Vingrossisten importerer økologisk og biodynamisk vin, og jobber med i overkant av 20 produsenter. Her får Skeie kombinert sin lidenskap for vin, mennesker, kunnskapsdeling og historiefortelling.
– Vi har blant annet vært flere ganger i Loire det siste året, truffet unike personer, sett fantastiske steder og smakt sjokkerende gode viner. Det har resultert i noen travle måneder med nærmest ukentlige lanseringer av produsenter, forteller Skeie.
Under smakingen trekker Skeie med stor entusiasme frem produsenten Ch.Perray Jouannet med vinene Les Sables, Anjou Blanc og Anjou Blanc Quartz.
– Druen Chenin Blanc har et utrolig spekter, og kvaliteten og bredden vi finner kan være så stor at vi rister lettere sjokkert på hodet. Neste gang skal dere få komme tilbake og smake de røde.
Vil utfodre bergenserne
Bergenserne er nysgjerrige og flinke til å utforske mat og vin i egen by, er Skeies oppfatning. Han mener likevel man skal gi munn og hodet en regelmessig utfordring:
– Neste gang du går ut, fortell hva du vanligvis drikker og be om noe ganske annet. Ikke forvent at det skal smake som det du vanligvis har i glasset, og ikke glem å smake skikkelig etter.
– Hvor mye har glass å si når du skal smake vin?
– Glass betyr litt. Man kan få gode glass til et par hundre kroner. Spigelau har for eksempel gode glass som minner om Salto sine. Ellers ville jeg anbefalt Performance glassene til Riedel eller Universal glassene til Salto. Men det viktigste er at de har en stett og at det er plass til å snurre på vinen, rett og slett for å gi luft til vinen. Glass skal samle aromaene.