Bergens språkmektige ressurser

Utdanning er et sentralt tema i mange av samtalene i podcasten «Inkludert». Ukens gjest Francine Mbanza Jensen behersker hele fem språk. Har utdanning hatt noe å si for hvor språkmektig hun har endt opp med å bli?

Podcast
Podcast
Bergens språkmektige ressurser

Utetrend produserer podcasten «Inkludert» der musiker, blogger og tidligere kulturbyråd Eduardo “Doddo” Andersen, og skribent og foredragsholder Irene Kinunda Afriyie, snakker med et bredt spekter av gjester om inkludering og utforsker møter mellom ulikheter i det flerkulturelle Norge. To tema som er fremtredende i alle disse episodene er utdanning og språk.

Et av de mest slående aspektene som kommer frem i podcasten, er hvor språkmektige mange av gjestene er. I den siste episoden, den syttende i rekken siden vi startet i februar, har Doddo og Irene besøk av Francine Mbanza Jensen, som behersker fem språk; fransk, kirundi, norsk, engelsk, og et annet lokalt språk fra Burundi. Dette flerspråklige talentet er ikke uvanlig blant nye landsmenn og kvinner som ofte må navigere flere språk både før og etter de kommer til Norge. Det å mestre flere språk gir dem en uvurderlig ressurs i både arbeidsliv og samfunnsliv​​​​.

Et sentralt tema i samtalene

Utdanning er også et sentralt tema i mange av samtalene. I episode 13, der høyrepolitiker Vasan Singaravel er gjest, diskuteres det hvordan utdanning er en viktig verdi i den tamilske kulturen, både i Norge og i andre land hvor tamiler bor. Han påpeker at utdanning er sett på som en nøkkel til å komme seg ut av fattigdom, og som en måte å overvinne fordommer på. Dette er en holdning som deles av mange tamilske familier, noe som har ført til at mange tamiler i diasporaen har høy utdanning og gode jobber, noe som igjen bidrar positivt til samfunnet de bor i​​.

Mer tilgjengelig og støttende enn andre land

Det er også tydelig at mange innvandrere opplever det norske utdanningssystemet som mer tilgjengelig og støttende sammenlignet med systemene i deres hjemland. Francine nevner at universitetsutdanning i Burundi er dyrt og strengt, og at suksess ofte avhenger av hvem man kjenner, ikke bare på egen innsats og karakterer. I kontrast, oppleves utdanningssystemet i Norge som mer inkluderende og rettferdig, noe som gjør det lettere for innvandrere å oppnå høyere utdanning​​.

Samlet sett viser disse samtalene at utdanning og språkmektighet er to viktige faktorer som bidrar til innvandreres integrasjon og suksess i Norge. Gjennom deres innsats og ferdigheter beriker de det norske samfunnet, og deres historier i «Inkludert» gir verdifull innsikt i hvordan mangfold kan skape muligheter for alle.

Du hører alle episodene av Inkludert på Spotify eller Apple Podcasts.

Se profil fra ByGuiden:

No items found.
Laget av Fire Media

Siste innlegg

September 6, 2024
Video
Video
Marius la på seg 8 kilo i forrige sesong av Oppsig, nå er de tilbake med sesong 2.

Vi var tilstede på premieren på sesong 2 av "Oppsig", der Marius Solberg og Ole Sirnes tar oss med på det beste Bergen har å by på av spisesteder.

August 25, 2024
Artikkel
Artikkel
Feelings 2024: Storm, musikalsk magi og Bergenserens ustoppelige festivalglede

Bergen fester - uansett vær! Her er vår oppsummering av Feelinngs festivalen 2024

August 22, 2024
Artikkel
Artikkel
Vi lanserer ByGuiden!

ByGuiden gir deg en nøye utvalgt samling av Bergens beste spisesteder og kulturscener, slik at du kan oppleve byen på best mulig måte!